השתלת קרנית היא הליך כירורגי להסרה והחלפה של קרנית חולה או פגומה, ברקמה בריאה מחלק אחר בגוף. בתוך כך, ישנן מחלות ובעיות רבות שעלולות להוביל להשתלת קרנית בעין. המשיכו לקרוא עבור המידע המלא.
ישנן תסמונות ומחלות שונות אשר עשויות להצריך בשלב מסוים ניתוח השתלת קרנית בעין. אפשר לציין בעיות כמו פטריגיום, קרטוקונוס, תסמונת העין היבשה, דקריואדניטיס, טראומה פיזית כלשהיא ועוד. בעוד שהקרנית היא הרקמה השקופה בצורת כיפה בקדמת העין המסייעת בראייה, אם יש מחלה או בעיה באזור זה, מצב זה יכול להוביל להשתלת קרנית. השתלת קרנית היא הליך כירורגי הכולל הזזת הקרנית כדי לתקן בעיות ראייה ולהחזיר את הראייה.
הסיבות להשתלת קרנית בעין
השתלת קרנית יכולה להיעשות מסיבות רבות ושונות. הסיבה השכיחה ביותר היא כאשר למטופל יש מחלת קרנית כמו קרטוקונוס או ניוון, שניהם הם מצבים שנגרמים על ידי גידולים חריגים על הקרנית. סיבות אפשריות נוספות להשתלת קרנית כוללות פציעות טראומטיות וסוגים מסוימים של סרטן.
בסופו של דבר, הסיבה העיקרית להשתלת קרנית היא החזרת הראייה. סיבות נוספות כוללות טיפול במחלות קרנית וטראומות, ומניעת אובדן ראייה עקב מחלות עיניים כמו גלאוקומה. כמו כן, אצל מטופלים מסוימים קיים הצורך למנוע סיבוכים מתסמונת העין היבשה.
שווה גם לקרוא: מיפוי קרנית – מה זה מיפוי קרנית?
מה הסיכונים ותופעות הלוואי בהשתלת קרנית?
מכיוון שהקרנית היא אחד החלקים החשובים ביותר בעין שלנו, חשוב להבין אילו סיכונים ותופעות לוואי קשורים להליך זה. ניתן לחלק את הסיכונים ותופעות הלוואי הקשורות להשתלת קרנית לשלוש קטגוריות: סיבוכים במהלך הניתוח, סיבוכים לאחר הניתוח וסיבוכים ארוכי טווח.
השתלת קרנית היא ניתוח גדול, וזו הסיבה שיש לו סיכונים ותופעות לוואי משלו. הסיכון השכיח ביותר להשתלת קרנית הוא הסיכון לזיהום. ניתן למנוע זאת על ידי שימוש באנטיביוטיקה לפני, במהלך ואחרי הניתוח. כמה סיכונים נוספים הם התפתחות של כאבי עיניים עקב בעיות ריפוי או אי ריפוי תקין, עיניים יבשות עקב ייצור דמעות לא מספיק בזמן קצר לאחר ההשתלה, או אפילו עיוורון אם הקרנית המושתלת לא מתרפאת או נכשלת.
הסיכונים משתנים בהתאם לסיבת הניתוח
הסיכונים ותופעות הלוואי של השתלת קרנית יכולים להשתנות בהתאם לסיבה שבגינה היא בוצעה. חלק מהסיכונים הללו כוללים דחיית הרקמה החדשה על ידי גוף המטופל, זיהום במקום הניתוח והחמרה במצב הקרנית הפגועה המקורית. כדי להבין את התמונה המלאה, יהיה חשוב לקבוע פגישת ייעוץ עם רופא העיניים המנתח שבחרתם עבור ההליך של השתלת קרנית.